Protetik Diş Tedavisi Nedir? Nasıl Uygulanır?

Protetik Diş Tedavisi Nedir? Nasıl Uygulanır?

Protetik Diş Tedavisi Çeşitleri

Kaybedilen eksik dişlerin ve çevre dokuların yerine ikame oluşturmak amacı ile uygulanan tedavi yöntemine protetik diş tedavisi adı verilmektedir. Dişlerde ve dokularda çeşitli sebeplerden dolayı meydana gelen kayıplar psikolojik, estetik ve fonksiyonel açıdan hastaları etkilemektedir. Diş protezleri sayesinde hastalara hem estetik bir gülüş, hem özgüven hem de günlük aktivitelerini rahatlıkla yapma imkânı tanınmaktadır. Uygulanan tedavi yöntemleri ile eksik dişlerin yerine yapayları takılır. Diş ya da doku eksikliklerinin giderilmesi için uygulanacak prosedürü hekimler seçer. Ayrıca bir çok protez çeşidi bulunmaktadır. Yine yapılan kontroller sonrası ne tür protez kullanılacağına karar verilir.

1. Sabit Protezler

Kökler, ana dişler ya da yapılan dental implant uygulamalarının üzerine yapıştırılan protezlere sabit protez adı verilmektedir. Bunlar yapıştırıldıktan dolayı hastalar tarafından çıkarılamaz. Porselen kaplama dişler sabit protez olarak tanımlanmaktadır. Sabit protez uygulamasında alt yapı maddesi olarak metal ya da zirkonyum kullanıldığı görülmektedir. Komşu dişlerin boylarını eksilterek yaptığımız köprü tedavileri ve kaplamalar sabit protez olarak kabul edilmektedir.

2. Hareketli Protezler

Çeşitli etkenlerden dolayı dişler kaybedilse de diş eti ve kemiklerin varlığı durumunda protez uygulaması yapılabilmektedir. Bu diş eti ve kemiklerden destek almak sureti ile eksik diş sayısı belirlenerek bir yerleşim yapmaktayız. Hastaların hareketli protezlere uyum sağlaması zaman alabilmektedir. Özellikle yemek yerken hastalar zorlanabilir. Dokuların dinlenmesi için ise protezi sadece gündüz kullanmak gerekir. Geceleri ağızdan çıkarmak çeşitli mikrobik rahatsızlıkların da önüne geçmenize yardımcı olur. Hacim olarak sabit protezlerden büyük olma sebepleri protezin ağızda durmasını sağlamaktır.

3. Total Protez

Tam protez olarak da bilinen yöntem ağızda diş kalmaması durumunda uygulanmaktadır. Doku yüzeyine protez oturtulur ve kuvvet iletilmesi sağlanır. Yapılan protez kemiklere ve diş etlerine tamamen oturtulmaktadır. Diş eksikliklerinin görüldüğü durumlarda, hastalarımıza yaptığımız ön muayene sonrası tedavi şekline karar veriyoruz. Sabit, hareketli ya da total protezlerde teknolojinin gelişmesi ile birlikte implant da kullanabiliyoruz.