Havuç ve Marul Gibi Sebzelerde Karbonhidrat Bulunur mu?

Havuç ve Marul Gibi Sebzelerde Karbonhidrat Bulunur mu?

Havuçtaki Besinler Nelerdir?


Havuç ve marul karbonhidrat açısından yüksek içeriğe sahip besinler olarak sınıflandırılmasa da karbonhidrat ihtiyaçlarınızı ve günlük sebze ihtiyaçlarımızı karşılamanıza yardımcı olabilirler. 2.000 kalorilik bir diyet için her gün 2,5 bardak kadar yemeniz önerilir. Havuç ve marulun her ikisi de biraz karbonhidrat sağlasa da, marul havuçlardan önemli ölçüde daha az karbonhidrat barındırır. Havuçlar çoğunlukla nişastalı bir sebze olarak guruplandırılsa da, karbonhidrat bakımından tam olarak düşük değildir. 1 bardak miktarında rendelenmiş havuç yaklaşık olarak 11 gram karbonhidrat sağlar. Karşılaştırıldığında, 1 fincan mısır nişastalı, karbonhidrat açısından yüksek içeriği bulunan bir sebze olarak yaklaşık 27 gram karbonhidrat barındırır. Havuç ayrıca potasyum, A ve K vitamini açısından da zengin içeriğe sahiptir.

Maruldaki Besinler Nelerdir?


Marul, gerçekten düşük karbonhidratlı bir gıdadır. 1 bardak rendelenmiş yeşil marulun yalnızca 1 gram karbonhidrat barındırdığı bilinmektedir. Yeşil yapraklı sebzeler aynı zamanda folat, A ve K vitamini açısından da oldukça iyi bir içeriğe sahiptir. Yüksek proteinli, düşük karbonhidratlı bir diyet yürütüyorsanız, marulları salatalarda yemeklerinizin odağına koyun veya ekmek gibi doyurucu elemanların yerine kullanın.

Karbonhidrat Gereksinimleri Ne Kadardır?

Karbonhidratlar bedenimizin ana enerji kaynağıdır. Uzmanlar çocukların ve yetişkinlerin her gün en az 130 gram karbonhidrat almasını, hamile kadınların en az 175 gram kullanmasını ve emziren kadınların her gün en az 210 gram karbonhidrat tüketmesini önermektedir. Düzenli olarak egzersiz uyguluyorsanız, muhtemelen ek karbonhidratlara ihtiyacınız var demektir. Sporcular günlük kalorilerinin yaklaşık % 65'ini karbonhidratlardan veya 2000 kalorilik bir diyet için günde 325 gram karbonhidrat tüketmelidir.

Sağlıklı ve Sağlıksız Karbonhidratlar Nelerdir?


Havuç, marul ve diğer sebzelerde yer alan karbonhidratlar sağlıklı karbonhidratlardır ve günlük şekilde yemeniz gerekir, bunlar dışındaki karbonhidratlar o kadar sağlıklı değildir ve kararında tüketilmelidir. Örneğin, beyaz ekmek ve pirinç gibi rafine tahıllar, ek şeker, tatlılar ve şeker içeren içecekler size kalori sağlar, ancak çok az ek besin kaynağı sağlar. Uzmanlar kadınların ilave şeker tiplerini günde 100 kaloriye kadar sınırlamalarını ve erkeklerin günde 150 kaloriden fazla yememelerini tavsiye etmektedirler. Sebzelere ek olarak, diğer sağlıklı karbonhidrat kaynakları içerisinde baklagiller, tam tahıllar, meyveler, kuruyemişler, az yağlı süt ve yoğurt yer alır.